P[R]eptalk: Wannie Friderichs

Hallo Allemaal,

Mag ik mij even voorstellen, ik ben Wannie Friderichs, 45 jaar. Ik doe nu bijna 20 jaar fanatiek aan hardlopen, triathlon en run-bike-run en ben nu zo’n 5 jaar verbonden aan PROdurance,

Naast dat ik mijn tijd kwijt ben aan het trainen werk ik als Sales Leader expansie voor IKEA Nederland, dat houdt in dat ik vanuit de sales kant grote verbouwingen coördineer in de IKEA stores. Daarnaast ben ik ook vader van Joost, Rens en Niels en getrouwd met Judith.

Ik ben in mijn jeugd begonnen met voetballen en dat heb ik tot mijn 20ste gedaan. Toen moest ik in militaire dienst (ja, dat moest toen nog) en daar ben ik gaan hardlopen en een beetje begonnen met fietsen. Na mijn diensttijd kreeg ik een baan bij IKEA Amsterdam. Dat betekende verhuizen vanuit het hoge noorden (Delfzijl) naar Almere en als je in Almere woont dan kom je automatisch in aanraking met de triathlon. Kijkend langs de kant zei ik eens: “dat wil ik ook” en zo geschiedde. In oktober 1998 werd ik lid van de Triathlon Vereniging Almere en daarna ging het snel. In 1999 mijn eerste kwart, halve en de hele triathlon van Almere. Met voeding was ik nog niet zo bezig. Na drie jaar triathlons te hebben gedaan kwamen de eerste twee kinderen en ben ik me meer gaan richten op het lopen van marathons.

Trainen voor een lange afstand in combinatie met gezin en werk betekent goed plannen. Soms lopen in de vroege ochtend, woon-werk fietsen en tijdens uitjes of familie bezoek op de fiets heen of terug en soms ga ik eerder weg en laat ik me onderweg oppikken. Dat zijn van die extra momenten waarop je je trainingen kunt pakken. Steun vanuit je familie is onmisbaar als je aan het trainen bent voor een hele marathon of hele triathlon*.

Maar daar is bij ons wel begrip voor. Joost is ook een fanatieke triatleet en Judith is verbonden aan Start2Finish, teamcompetities en de Challenge Almere Amsterdam. Dus de sport zit wel gebakken in onze dagelijkse planning thuis.

In 2011 ben ik het lopen van de marathons weer gaan combineren met de triathlon en run-bike-run en ben ik ook gerichter gaan werken met een voedingsplan. Waar ik voorheen maar wat deed ben ik er nu wel achter dat goede voeding essentieel is voor het draaien van een goede wedstrijd. Of het nu gaat om een 10 km loopje of een hele triathlon – goede voeding vooraf, tijdens en na maken echt het verschil. Maar ook in de trainingen is goede voeding super belangrijk. Na een training wil je graag snel herstellen om een goede volgende training te kunnen doen en daar helpt goede sportvoeding ook bij.

Zelf maak ik veel gebruik van de gels van High 5 in combinatie met 200cc water. Naast de gels is de Energysource 4:1 onmisbaar. De 4:1 is een drank die je koolhydraten (energie) en eiwitten (herstel) aanvult. Ook maak ik veel gebruik van de Zero tabletten, zeker tijdens wat warmer weer een zeer goede aanvulling voor je mineralen en zouten. Op de fiets is ook de Sportsbar van High 5 een lekkere afwisseling tussen de gels door.

Wat ik de afgelopen jaren zeker goed geleerd heb (en heb ondervonden) is dat vochttekort dodelijk is voor het goed willen presteren. Zeker bij de wat langere afstanden. Oefen dit ook goed tijdens de trainingen, een lichte hoofdpijn na een training geeft al aan dat er vochttekort is. Daarom zijn de Zero tabletten een ideale aanvulling.

Tip: Weeg je zelf voor en na een training, zo kan je eenvoudig zien hoe je vochtgebruik is tijdens inspanning het verloren gewicht bij goede verzorging onderweg zou minimaal moeten zijn.

Mijn doelen voor de aankomende jaren zijn onder andere: mijn 25-ste marathon aaneengesloten onder de 3 uur lopen. Mijn 24-ste moet in Amsterdam dit jaar zijn. Dit jaar geen hele maar enkele halve triathlons, volgend jaar gaan we weer voor een of twee hele triathlons en natuurlijk marathon nummer 25 onder de 3 uur.

Veel succes iedereen met zijn doelen dit jaar en vooral goed verzorgen zodat je kunt genieten van je trainingen en prestaties.

* een marathon bestaat uit 42,195km hardlopen en een hele triathlon bestaat uit 3,8km zwemmen, 180km fietsen en 42,195km (marathon!) hardlopen achter elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *