P(r)ep talk Debby

Het PREPtalk stokje is deze nieuwsbrief voor mij. Ik mag jullie hiermee een inkijkje geven in mijn manier van voorbereiden bij trainen en wedstrijden.

In mijn jonge jaren (jeugd) heb ik fanatiek geturnd. Het niveau was leuk maar het haalde bij lange na niet een topniveau. Ik vond het een mooie sport om te doen en ik mag er nog steeds graag naar kijken.
Bij een turn wedstrijd had ik altijd dezelfde volgorde van voorbereiden: turn kleding van te voren klaar leggen en dubbel controleren of ik wel alles in mijn tas had zitten en vooral mijn haar strak naar achter en in de lak. Tijdens de wedstrijd zelfde volgorde van opwarmen en tig keer nog even je oefening doornemen. Want stress voor een wedstrijd doet een hoop met je.

Tijdens mijn studiejaren ben ik begonnen met softballen en ook daar had ik mijn eigen manieren van voorbereiden. Begon al met de tas inpakken, softbalhandschoen, softbal cleats en pak mee. Knie beschermer voor het sliden, base ball handschoentjes aan voor als je aan slag bent. En uiteindelijk ook maar gaan spelen met een bitje in. Op korte stop komen de ballen hard aan gevlogen. Met het team hadden we een standaard warming-up en van te voren uiteraard de yell. In de dug out stond de, met water aangelengde, AA al klaar. Mijn eerste kennismaking met “sportvoeding”. Dit was vooral op een zeer warme wedstrijd dag. We speelden standaard twee wedstrijden van 7 innings. Dit kon dan ook wel even duren.

Inmiddels vele jaren en twee kinderen later ben ik me gaan richten op het hardlopen. In het begin was 5 km achtereen al een behoorlijke prestatie. Daar ik eigenlijk helemaal geen duurloper ben. Ik vond hardlopen vroeger verschrikkelijk maar inmiddels kan ik niet meer zonder. Ik heb vorig jaar dan ook mijn eerste marathon gelopen! En, je raadt het al, ook hierbij had ik mijn standaard routine. Op de dag van de marathon lag mijn korte broek, onder shirt, PROdurance T-shirt, compress kousen, hardloopsokken, hardloopschoenen, horloge, zweetbandje, zonnebril, PROdurance startbandje en sportvoeding al klaar. Voor het eerst een lange wedstrijd waarin ik goed gebruik heb gemaakt van de voeding. Van te voren tijdens lange trainingen ermee geoefend en een plannetje gemaakt voor de wedstrijd.
Voor de wedstrijd een Energyreep Berry en een bidon ZERO. In het startvak een IsoGel Berry ingenomen. Tijdens de wedstrijd had ik 8 EnergyGel Citrus en Berry mee. Tja waarom 8 hoor ik je denken, ik had het nodig in de 4:36 uur dat ik bezig ben geweest.

En tot slot ben ik nu 3 jaar bezig met karate. Twee kinderen die daar 3x per week druk mee zijn maakte mij nieuwsgierig en wilde weten of ik dit ook kan. En ik wilde graag meer weten over waar zij mee bezig waren. Bij het karate doe ik niet mee aan wedstrijden maar gewoon lekker trainen. Mijn karate pak en band zijn uiteraard het belangrijkste. Karate band knoop ik altijd op dezelfde manier om. Dat is wel een dingetje van elke karate ka. En ook hier mijn bidon ZERO mee. Ik heb gemerkt dat trainen in de zaal meer dorst geeft door de droge lucht dan buiten trainen. Als ik dan ook eerlijk ben train ik liever buiten dan binnen.

Kortom voor een wedstrijd ben ik een neuroot en dubbel check ik alles. Zodat ik ontspannen naar de start toe kan gaan en dan een persoonlijke prestatie neer kan gaan zetten. Dit jaar geen grote doelen gesteld zijn. Het enige doel tot nu toe is een PR lopen de halve van de Almere City Run.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *