3 Tips voor een relaxte wintersport

De voorjaarsvakantie staat weer voor de deur en hiermee is de periode van skiën en snowboarden weer aangebroken.
 Sporten in de kou is een andere manier van sporten dan in de zomer wanneer het lekker warm is. Hieronder geven we drie punten van aandacht om je wintersport vakantie tot een nog groter succes te maken.

1. Functionele kleding
Ten eerste weet iedereen dat warme kleding in de winter belangrijk is om goed te kunnen blijven sporten en je lichaam warm te houden. Je kan dan het beste meerdere laagjes kleding over elkaar heen trekken, te beginnen met goede thermokleding, die je warm en droog houdt. Het warm houden van je handen en zeker je hoofd is erg belangrijk aangezien het lichaam het snelst warmte verliest via het hoofd. De meeste wintersporters dragen inmiddels gelukkig een helm waarmee je dus naast letsel bescherming ook warmteverlies beperkt. Bij het skiën en snowboarden is het dragen van handschoenen essentieel omdat het ook bijdraagt aan veiligheid voor het geval dat je valt en er een andere wintersporter over je vingers skiet of board en zo ernstig snijletsel aan de vingers en handen voorkomt.

2. Goede basis voeding
Tijdens een wintersportvakantie krijgt goed (gezond) eten niet de grootste aandacht. In de ochtend stokbrood of kaiserbroodjes en tussen de middag makkelijk lunchen met wienerschnitzel en patat is meer regelmaat dan uitzondering. Maar ook tijdens het sporten in de kou en dus ook tijdens de wintersport is het belangrijk om
 genoeg koolhydraten binnen te krijgen. Het lichaam heeft veel brandstof nodig om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Je kent het waarschijnlijk wel dat, zodra je buiten staat, je begint te rillen zodat er spierspanning optreedt. Dit doet het lichaam om energie aan te maken en energie geeft warmte. Zonder dat je dus gevoelsmatig wat doet verbruikt het lichaam al energie.

3. Blijf voldoende drinken (geen alcohol)
Tenslotte is voldoende drinken ook van groot belang en dan bedoelen we nu even niet die gezellige apres-ski borrel. Want ondanks dat het koud is zweet je toch. Je hebt het alleen zelf veel later pas in de gaten. De koude lucht, die je inademt, is droger dan warme lucht en daarmee is er minder vocht in de lucht om in te ademen en je lichaam op temperatuur te houden. Het vochtverlies aanvullen met water of een elektrolyten drank is van belang. Het is een gegeven feit dat 1% vochtverlies al invloed heeft op je prestaties. Wil je een hele dag heerlijk volmaken in de net geprepareerde sneeuw zorg dan dat je een bidon met drinken in je rugtas mee hebt. Na het skiën even een biertje pakken of een gluhwein is prima om de dag mee af te sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *