23 weetjes voorafgaand aan de XXIII Olymische Winterspelen

 1. De eerste Olympische Winterspelen waren in 1924 te Chamonix (FR). Ze waren eigenlijk onderdeel van de Zomerspelen als “Semaine des Sports d’Hiver (Wintersportweek), maar vanwege het succes werd besloten om voortaan los van de Zomerspelen de Winterspelen te organiseren.
 2. Tijdens de 2de Winterspelen in Sankt Moritz (1928) won de Amerikaanse vijfmansbobslee het goud. Deze werd bestuurd door de slechts zestien jaar oude Billy Fiske. Om zijn team samen te stellen had hij een advertentie gezet in een Parijse krant en drie van zijn teamgenoten werden gekozen naar aanleiding van deze advertentie. Geen van hen had ooit een bobslee gezien.
 3. Nederland nam bij de 2de olympische winterspelen voor het eerst deel. De ploeg bestond toen uit 7 sporters (twee schaatsers en vijf bobsleeërs).
 4. Tijdens de 3de winterspelen (Lake Placid, 1932) werd er sneeuw aangevoerd met de trein.
 5. De Winterspelen van 1940 en 1944 werden vanwege de Tweede Wereldoorlog afgelast. Het totaal aantal Winterspelen zou daarmee anders op 25 komen.
 6. De eerste Olympische Wintersport medaille voor Nederland werd gewonnen tijdens de 6de winterspelen in Oslo (1952) door schaatser Kees Broekman (zilver voor 5000 en 10.000 meter).
 7. Op diezelfde Olympische Winterspelen won Wim van der Voort ook een zilveren medaille op de 1500 m schaatsen. Tijdens zijn race begon het te sneeuwen waardoor hij een goede tijd, op de afstand waarop hij al twee jaar de beste was, kon vergeten.
 8. De eerste gouden Olympische Wintersport medaille is gewonnen door Sjoukje Dijkstra. Dat was op de 9de winterspelen in Innsbruck (1964) voor het onderdeel kunstschaatsen.
 9. Bij de 10de Winterspelen in Grenoble (1968) werden er voor het eerst dopingtesten en vrouwlijkheidstesten uitgevoerd door de medische commissie.
 10. De 12de Winterspelen (1976) waren in eerste instantie toegewezen aan Denver maar de lokale bevolking had grote problemen met de financiële-impact en de milieu-impact. Hierdoor werden de spelen voor de tweede keer toegewezen aan Innsbruck.
 11. De bijnaam van de 13de winterspelen in Lake Placid (1980) was “Tragic Lake” vanwege het chaotische verloop.
 12. Tijdens de vijftiende winterspelen in Calgary (1988) werd er voor het eerst op een binnenbaan geschaatst.
 13. De winterspelen in Calgary werden ook de spelen van Eddy ‘the Eagle’ Edwards (schansspringen) en het Jamaicaanse ‘Cool Runnings’ bobsleeteam. (Beide zijn verfilmd).
 14. Tot 1994 vonden de Olympische Winter -en Zomerspelen in hetzelfde jaar plaats. Maar vanaf de 16de winterspelen in Albertville (1992) werd afgesproken dat de winterspelen in het even jaar tussen de Zomerspelen zou plaatsvinden. Daardoor zat er maar 2 jaar tussen de winterspelen in Albertville (1992) en Lillehammer (1994).
 15. De 17de winterspelen in Lillehammer waren de meest noordelijke spelen in de historie. Het waren ook de koudste tot nu toe met temperaturen tot -25 Celsius.
 16. De Utah Olympic Oval op een hoogte van 1425 meter en gebruikt tijdens de 19de Winterspelen in Salt Lake City (2002) is de hoogst gelegen overdekte schaatsbaan.
 17. De 21ste winterspelen, Vancouver (2010), zijn de spelen met de foutieve baanwissel op de 10km schaatsen van Sven Kramer (met diskwalificatie als gevolg en dus geen goud).
 18. Bij de spelen in Sotsji (2014) werden er voor het eerst twee gouden medailles uitgereikt bij het alpineskiën. De Zwitserse Dominique Gisin en de Sloveense Tina Maze finishten op de afdaling voor vrouwen allebei met een tijd van 1.41,57. Bij het alpineskiën wordt er niet gewerkt met duizenden van seconden en zodoende kregen ze allebei een gouden medaille.
 19. De 23ste editie van de Olympische Winterspelen worden dit jaar gehouden in Pyeongchang, Zuid Korea.
 20. Het is in Zuid Korea 8 uur later is dan in Nederland. De wedstrijden zijn daarom zeer vroeg in de ochtend tot halverwege de middag te zien op tv.
 21. Bij de 23ste editie doen er 15 sporten mee met in totaal 102 onderdelen. Bij de eerste Winterspelen waren dit 6 sporten met 16 onderdelen.
 22. Nederlandse deelnemers zijn te vinden bij het schaatsen, skeleton, shorttrack en snowboarden (slope en big air).
 23. Er doen ook 8 Nederlandse sporters mee aan de Paralympische Winterspelen 2018 in de disciplines alpineskiën en snowboarden.

Bron:

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Olympische_Winterspelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *