Rode wijn voor de wedstrijd, een biertje na de wedstrijd?

Nu de tweede grote sportieve uitdaging alweer een tijdje achter de rug is, drink ik s’avonds soms weer een wijntje. Zeker met het herfstige weer lust ik best een goed glas rode wijn. Nu ben ik een niet serieus genoeg sporter die alles opzij zet voor een top prestatie. Maar in aanloop van zo’n groot evenement, in mijn geval een marathon en een middle distance triathlon, breng ik het nuttigen van alcohol tot nul. Niet dat ik een regelmatige drinker ben, maar ik probeer alles uit te sluiten wat een eventuele negatieve invloed kan hebben op mijn prestatie. Ik moet er tenslotte hard voor trainen.

Rode wijn voor de wedstrijd
Nu kwam ik het volgende Engelstalige artikel tegen. “Why you should have a glass of red wine the night before a race”. Vrij vertaald: ”Waarom je de avond voor een wedstrijd een glas rode wijn moet drinken!”

Wat?? Nee toch! Heeft mijn goede gedrag juist tegen mij gewerkt? Ik moet eerlijk bekennen dat het wel eens is voorgekomen dat ik op zondagochtend een duurloop heb gedaan waar een feestje de avond ervoor aan was vooraf gegaan en dat ik die duurloop prima voltooide. Tot mijn eigen verbazing. Had ik daar nu juist goed aan gedaan?

Maar nee. Het artikel leert ons dat een glas rode wijn niet schadelijk is voor de gezondheid en zelfs een positief bijdrage heeft op het HDL cholesterol niveau, je slaap(patroon) en verlaagt het de kans op bepaalde hart- en vaatziekten en diabetes. Mits gecombineerd met een gebalanceerde maaltijd. Dus het kan zeker geen kwaad maar het artikel zegt niks over een eventueel positief effect op de sportieve prestatie.

Bier als hersteldrank
Laten we even verder gaan. Hoe zit het met bier? Het verhaal gaat dat het nuttigen van bier goed is voor het herstel. Bier bevat koolhydraten, proteïnen en bestaat grotendeels uit water dus het zorgt direct voor hydratatie en bevat belangrijke ingrediënten voor herstel.

Het blijkt gebaseerd op verkeerde informatie. Er is onderzoek geweest naar de effecten van het nuttigen van alcohol direct na het sporten en daaruit bleek dat bier met een laag alcohol percentage (<2,3%) het minst schadelijk te zijn. Maar dat was meer vanwege het lage alcoholpercentage en de relatief hoge aanwezigheid van zouten en mineralen ten opzichte van andere alcoholische dranken. Een slimme bierfabrikant heeft daarop een reclame gemaakt waarin er zwetende atleten te zien waren die lekker een biertje dronken na afloop. En zo is het fabeltje geboren.

Elke alcohol bevattende drank is ongeschikt als hersteldrank. Je zou minstens drie tot vier uur moeten wachten voordat je alcohol drinkt. Maar wil je proosten op het halen van je eerste marathon dan kan een biertje geen kwaad. Voor veel (amateur) sporters is het een welkome verfrissing en een heerlijke beloning na afloop van je prestatie. Want zeg nou eerlijk die bubbels in je mond zijn verfrissend en dat overwinningsgevoel na je marathon, daar mag best op geproost worden met een lekker glas bier! Het bier zal je hydrateren en het kleine beetje koolhydraten zal je energievoorraad weer aanvullen.

Bier is geen goede hersteldrank. Ben je een krachtsporter die net een zware sessie heeft voltooid of ben je een basketballer en je moet nog een tweede helft? Dan nee, laat het biertje staan. Maar ben je iemand die regelmatig sport om gewoon gezond te blijven dan kan een biertje na afloop geen kwaad. Drink natuurlijk wel met mate! En eet en drink er wat bij. Wat water of nog beter ZERO. Dat kan ook zeker geen kwaad en met de ZERO breng je nog sneller je mineralen op peil.

Bronvermelding:

Photo by Terje Sollie from Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *