Vitamine D, wat is de sportieve bijdrage?

Wist je dat vitamine D eigenlijk geen vitamine is maar een hormoon? En dat vitamine D noodzakelijk is voor de aangroei van bot? In deze blog gaan we in over het nut van vitamine D, waar en hoe we vitamine D kunnen opnemen en het belang bij het sporten

Zon
Vitamine D komt binnen via zonlicht. Wie dagelijks zo’n 20 minuten met zijn handen en gezicht in de buitenlucht en zon is krijgt in de regel voldoende vitamine D binnen. Daarnaast zit vitamine D ook in voeding zoals vette vis en margarine. Atleten die voornamelijk buiten sporten zullen zo niet snel een tekort aan vitamine D krijgen. Maar nu met de kortere dagen en het mindere zonlicht en bij atleten die grotendeels binnen door brengen kan er sprake zijn van een vitamine D tekort.

Gevolgen vitamine D tekort
Maar hoe erg is een tekort vitamine D en wat is de invloed daarvan op de sportprestatie? Onderzoekers hebben daarvoor alle studies vanaf 1966 bestudeerd waarin de relatie tussen vitamine D en de sportprestatie is beschreven. Uit deze review blijkt dat vitamine D niet alleen van belang is voor bot aanmaak maar dat het ook een belangrijke rol speelt bij het aansturen van de spieren en van invloed is op de spierkracht en het immuunsysteem. Verder komt naar voren dat een hogere concentratie vitamine D leidt tot kortere reactietijden en een betere balans. Het blijkt dat een tekort aan vitamine D kan leiden tot een afname van spiermassa- en explosieve kracht en kan het de oorzaak zijn van allerlei klachten als spierziekte, spierpijnen, gewrichtspijnen en vermoeidheid.

Deze klachten komen met name voor als de concentratie in het bloed onder de 30 ng/ml zakt. Bij een concentratie onder de 20ng/ml is er zelfs sprake van een ernstig vitamine D tekort. Concentraties boven de 50 ng/ml leidden niet perse tot prestatieverbeteringen. Het tijdelijk met een hoge dosis aanvullen van tekorten kan helpen om het vitamine niveau te stabiliseren en daarmee bovenstaande klachten te voorkomen.

Gevaren
Het onbeperkt innemen van vitamine D supplementen om de sport prestaties te verbeteren is niet zonder gevaar. Dagelijks hoge concentraties vitamine D innemen kan leiden tot nier problematiek en schadelijk zijn voor de bloedvaten. Daarnaast zijn de hoogte van de concentratie en de sportprestatie niet evenredig aan elkaar. Als frequent (binnen) sporter af en toe even je concentratie laten controleren en dit eventueel aanvullen kan er toe leiden dat je sport prestaties optimaal blijven.

Heb je twijfels over je vitamine D concentratie raadpleeg dan altijd een arts om op verantwoorde wijze een eventueel tekort aan te vullen tot het juiste niveau.

Bronvermelding:
1. Topsport Topics: De invloed van vitamine D op de sportprestatie
2. Topsport Topics: Groot deel Nederlandse topsporters heeft vitamine D-tekort
3. Sportzorg: Vitamine D in de sport

Photo by Eric Ward on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *