De 10 beste tips om toch te gaan hardlopen in de regen

Ok, we zijn natuurlijk niet allemaal een pluviophile*, maar het kan niet anders in ons kikkerlandje dan dat je een keer te maken krijgt met een regenbui, net op het moment dat die lange duurloop op het schema staat of net dat je al je moed hebt verzameld om te starten met hardlopen. Nee, dan gaat de lol er snel af. Wat kan je er aan doen om het toch een beetje leuk te houden. Google eens “hardlopen in de regen” [http://bfy.tw/EO60] en je krijgt tientallen resultaten terug.

We verzamelden de volgens onze ervaring 10 beste tips en redenen om toch lekker je hardloopschoenen aan te trekken en eropuit te trekken.

 1. Zorg voor je veiligheid. Draag het liefst reflecterende kleding. Het zicht bij regen is verminderd voor jou en voor je medeweggebruiker. Zorg dat je ondanks de regen gezien wordt. Neem desnoods een klein (fiets)lampje mee. Helemaal bij naderende schemer.
 2. Neem kortere passen. Zeker wanneer je denkt dat je een glad stuk nadert (plas, bocht, bladeren). Na een lange tijd van droogte kan het met de eerste regen eerder glad zijn doordat er veel stof op de wegen ligt. Door je pas in te korten ben je bij een onverwachte uitglijder sneller in balans en sta je iets steviger.
 3. Kleed je niet te dik aan. Het lijkt verleidelijk om je dik aan te kleden tegen de regen maar dit kan juist een averechts effect hebben. Door je te dik aan te kleden heb je het al snel (te) warm. Hierdoor ga je zweten en omdat je meestal een (ademend) regenjasje aan hebt getrokken wordt dit vocht niet snel genoeg afgevoerd waardoor je het juist koud krijgt.
 4. Als je een regenjasje koopt, koop dan een waterafstotend jasje. Deze jasjes zijn niet waterdicht, maar zijn wel ademend. Dus als het flink en aanhoudend regent zal je er toch nat van worden, maar als je een niet-ademend waterdicht jasje koopt dan kan het zweet niet weg en blijft aan de binnenkant van je jas hangen wat vaak nog vervelender is. Zie ook het punt hiervoor over dat je je niet te dik aan moet kleden.
 5. Sta je te wachten op de start van een evenement dan is een extra regenjas erg prettig. Je start dan niet direct met een nat bovenlijf. Kan je je jasje niet afgeven of meenemen en vind je het vervelend om erin te blijven rennen, neem dan een grote vuilniszak en knip daar een paar gaten in voor je hoofd en armen. Ook wanneer het niet regent maar gewoon fris is kan dit een extra warmhouder zijn in het startvak. Net voor de start kan je deze dan uittrekken en weggooien in de prullenbak.
 6. Bij thuiskomst haal je het beste meteen je binnenzooltjes uit je schoenen (als deze niet zijn vastgelijmd) en prop je je schoenen zo vol mogelijk met krantenpapier. Leg ze te drogen in een goed geventileerde omgeving en nooit bij de kachel! Voordeel daarvan is dat het papier het vocht goed opneemt en de inkt schijnt de geurtjes weg te houden. Zelf doe ik dat al jaren en of het de inkt is weet ik niet maar ik heb nooit last van stinkende schoenen en ze zijn snel droog.
 7. Blijf niet te lang in je natte kleding rondlopen na afloop. Je koelt erg snel af wat niet goed is voor je herstel.
 8. Draag een (hardloop)petje. Deze zijn lichtgewicht en goed ventilerend. Het voordeel is dat door de klep de regen niet direct in je gezicht valt en het water niet in je ogen druipt. Daarnaast koel je via je hoofd het snelste af en houd je petje je nog een beetje warm.
 9. Het hoort er nou eenmaal bij. Het kan zomaar zo zijn dat het op je hardloop evenement ook regent. Je kan het dan maar beter al een paar keer hebben meegemaakt zodat je weet wat voor jou wel of niet werkt en hoe het voelt
 10. Het is vaak lekker rustig op je route (wie is er nu zo gek om te rennen in de regen), dus neem het er lekker van.

Dat waren er al 10, maar als bonus nog een paar voordelen:

 • Je houd je (toch) aan je trainingsschema
 • Na afloop voel je je nog meer voldaan dan normaal dat je bent geweest (het voelt echt als een extra overwinning)
 • Er hangt minder stof in de lucht
 • Die warme douche erna is dubbel genieten en verdiend!

Zo zie je er is reden genoeg om gewoon te gaan en met de tips gaat het ook nog een beetje aangenaam!

Heb jij nog een tip of een goede reden? laat het ons weten.

*Pluviophile: (zelfstandig naamwoord) een liefhebber van regen; iemand die plezier en rust vindt op een regenachtige dag

Photo by Francesco Gallarotti on Unsplash

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *