Lopen voor de FUN?!

Je ziet het steeds meer, de Fun Run. Een hardloopwedstrijd waarbij het niet gaat om de snelste tijd, het verbreken van je PR of aan 1 stuk doorlopen en daarmee het neerzetten van een prestatie. Bij de Fun Run gaat het om de fun en de gezelligheid tijdens het lopen. De Fun Run is zowel voor de beginnende als de gevorderde loper. Elke Fun Run heeft zijn eigen thema.

Color Run.

De Color Run is wel de bekendste en bestaat sinds 2013 in Nederland. Het is een run die is overgekomen vanuit Amerika en gebaseerd op een gebruik uit India. De organisatie van de Color run omschrijft de run ook wel als ”the Happiest 5K on the planet”. Je begint de 5 kilometerloop in een wit T-shirt. Vervolgens krijg je langs de route op bepaalde punten gekleurd poeder over je heen. Elke keer met een andere kleur. Je hoeft geen goede loper te zijn voor zulke kleurenlopen. Wandelen is ook prima! Veel lopers passeren expres op hun gemakje de zones waar de organisatie je met poeder bestrooit. Je eindtijd wordt niet geregistreerd. De beloning is een wit T-shirt dat na afloop gekleurd is en de lol die je onderweg hebt gehad.

Electric Run

De Electric run is een ook run die is komen overwaaien uit Amerika. ‘Gewone’ hardloopwedstrijden vinden meestal overdag plaats. De Electric Run is juist in de avond. Ze starten na zonsondergang waardoor er in het donker moet worden gelopen. Lichteffecten en dansmuziek zijn daarbij van groot belang. De deelnemers hullen zich in reflecterende kleding en hangen zich vol met draagbare lampjes. De Electric Run heet ook wel de LEDrun of de Glowrun. Ook bij deze runs gaat het niet om de prestatie maar om plezier en de sfeer. Het parcours is meestal rond de 5km zodat iedereen mee kan lopen.
Steeds meer traditionele hardlopen wedstrijden zoals de Dam tot Dam en de Zevenheuvelenloop zijn ook begonnen met een avond variant. De zogenoemde ‘by night’ run. Meestal de avond voorafgaand aan de wedstrijd en over een kortere . Deelnemers kunnen zich hierbij uiteraard uitdossen in lichtgevende kleding en zich met lichtjes behangen. Maar bij de ‘by night’ run is er wel sprake van tijdregistratie en een medaille na afloop.

In Almere hebben we de Kidney Run, deze run gehouden aan het begin van het nieuwe jaar wordt ook in de avond gehouden. Voor de kinderen is er een kidsrun waarbij er naast een prijs voor de snelste ook een prijs is voor het kind wie zich het beste heeft verkleed en is er na afloop een welverdiende pannenkoek op te halen!

Obstacle Run/Mud Run

Vind je alleen lopen te weinig uitdaging of houd je van klimmen, klauteren en lekker vies worden? Loopevenementen met hindernissen schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook bij dit type fun run is er voor elk wat wils. Er zijn parcoursen van een paar kilometer met modderbakken en kindvriendelijke klim- en tijgergedeeltes, waar je met het hele gezin aan mag meedoen. Maar er bestaan ook zogenaamde obstacle en mud runs van een halve marathon met pittige obstakels onderweg, waar je flink wat doorzettingsvermogen, kracht en conditie voor nodig hebt. En daar zitten nog allerlei varianten tussenin.

Ladies Run

Een andere variant die erg in opkomst is. Mannen zijn alleen als supporter welkom zijn. De parcoursen variëren van zo’n 3 tot 10 kilometer. Sommige ladies runs kennen een moeder-dochterloop over een korte afstand waaraan kinderen mogen meedoen. Veel Lady Runs zijn uitgebreid met allerlei vertier. Bijvoorbeeld een gezamenlijke warming-up onder leiding van een bekende sportvrouw, de mogelijkheid om na afloop een hapje te eten, een markt waar je sportkleding en -gadgets kunt shoppen, een goodiebag bij de finish et cetera. De meeste ladies run staan in het teken van een goed doel. Ook bij deze runs gaat het niet perse om de prestatie maar om de saamhorigheid en de sfeer.

Thema Run

Zo komen er steeds meer funruns met allerlei thema’s. Je hebt inmiddels ook de urban city run (lopen door het winkelcentrum), de garbage run (het opruimen van afval is het grotere doel), de stadion runs (lopen door een bekend voetbal stadion), een kerstloop, de foute truien loop en sinds dit jaar voor het eerst in Almere, de Halloween Run.

Kortom hardlopen is allang niet meer alleen hard rennen en presteren maar gaat het inmiddels ook om gezelligheid, saamhorigheid en lekker bewegen. Wil je presteren, persoonlijk records verbeteren of voor het podium lopen dan is een Fun Run niks voor jou. Wil je juist bewegen maar hoeft presteren niet zo nodig kies dan een van de Fun Runs en ga lekker hardlopen!
Een Fun Run is zowel voor de beginner als de gevorderde lopen. Echter hoef je je als beginner zeker niet te beperken tot de Fun Run. Bij de meeste hardloop wedstrijden is er ook een 4 of 5km loop, of een 4EM loop. Hiermee kan je je zelf een keer testen hoe het met je hardloop progressie staat. En een keer lopen met vrienden of vriendinnen tijdens een Fun Run is vooral erg gezellig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *