Waarom fructose

Eerder hebben we het gehad over Maltodextrine. Waarom vind je dat in de meeste sportdranken als basis ingrediënt.

Wie de ingrediënten heeft bekeken op zoek naar maltodextrine heeft dat waarschijnlijk gevonden en zag dan ook vaak ‘fructose’ staan.

Wat doet fructose, en waarom wordt dat gecombineerd met maltodextrine?

Fructose is een koolhydraat, het is een suiker, en levert ook energie aan je lichaam. Fructose wordt ook wel fruitsuiker genoemd en daardoor lijkt het alsof fructose vooral veel in fruit zit, maar honing blijkt een betere bron hiervoor. In fruit zit relatief weinig zuivere fructose.

Fructose heeft een ‘gezonder’ imago dan suiker, met name omdat fructose niet leidt tot een snelle verhoging van de bloedsuikerspiegel. Het wordt langzamer opgenomen in het bloed. (Maar het blijft een suiker.)

Is dat dan handig om je lichaam van energie te voorzien met fructose?

Onderzoeken naar de effecten van het gebruik van fructose zijn verschillend.

Meerdere onderzoeken wijzen naar voordelen wanneer bij sportdranken maltodextrine:fructose in de verhouding 2:1 gemixt worden. De prestaties verbeteren daarmee tot bijna 10% ten opzichte van een gewone suikerdrank. Dat kan het verschil zijn tussen winnen en verliezen. Er zijn echter wel een paar bijzonderheden geconstateerd in sommige onderzoeken:

  • de winst toonde zich met name bij langere inspanningen
  • de winst bleek soms groter bij amateur sporters dan topatleten
  • de winst bleek ook aanwezig bij het gebruik van repen met een fructose toevoeging

Alleen maar voordelen?

Nee, want er zijn ook onderzoeken die geen winst aantonen.

  • de winst was alleen aanwezig als fructose als extra toegevoegd wordt, dus maltodextrine eerst.

Er werd geconcludeerd dat 2:1 fructose geen nadelen met zich mee brengt. Dus je kan voorlopig stellen: “Baat het niet, schaadt het niet”

We hebben met diverse atleten getest en hieronder dan ook weer ónze tips en ervaringen:

LOAD > Een 2:1 sportdrank (als Energysource 2:1) leent zich uitstekend het optoppen van energie en vocht vlak voor een wedstrijd. (Wil je exact weten welke strategie bij ons goede resultaten heeft gegeven op basis van je gewicht en getraintheid, neem dan contact met ons op).

RACE > ondanks dat fructose via een andere route in het bloed opgenomen wordt waardoor er mogelijk te hoge belasting op de maag komt en misselijkheid kan opwekken hebben we dit niet mogen ervaren bij het gebruik van drank. Wél hebben we bij meerdere atleten een positief resultaat bij de overstap van gels met fructose naar gels zonder fructose. (High5 gels zijn zonder fructose). Het betreft vooral vrouwelijke atleten met een gevoelige maag.

RECOVER > De fructose heeft geen meerwaarde voor betere recovery, gebruik daarvoor producten in een combinatie met eiwitten

 

enkele leuke, goed leesbare bronnen:

http://www.topsporttopics.nl/kennisbank/het-gecombineerd-innemen-van-glucose-en-fructose-verbetert-de-duurprestatie

http://www.mysportscience.com/single-post/2015/05/14/Carb-mixes-and-benefits

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *