Wat is Maltodextrine en wat betekend het voor mij?

In bijna elke energiedrank zit het ingrediënt maltodextrine. Maar wat is dat nu eigenlijk? En wat heb je er aan?

Maltodextrine in poedervorm is een koolhydraat dat wordt gewonnen uit zetmeel van bijvoorbeeld maïs, aardappelen of tarwe. Koolhydraten geven het lichaam energie. Voor het dagelijkse leven is het innemen van vooral complexe koolhydraten verstandiger. Deze zitten bijvoorbeeld in volkoren brood, havermout en noten. Je lichaam heeft dan meer tijd nodig om deze te verwerken waardoor de suikers rustiger en gelijkmatiger opgenomen worden. Handig, als je bijvoorbeeld 3x per dag een maaltijd nuttigt en in de tussentijden je energie zo geleidelijk mogelijk verdeeld wilt hebben. Maar tijdens het sporten wil je meestal sneller resultaat, weinig belasting voor de maag en een product om makkelijk in te nemen. En daar is maltodextrine heel handig voor.

Maltodextrine heeft dezelfde opbouw als een zetmeel, het zijn langere suikerketens dan bijvoorbeeld glucose en fructose, maar is nog wel goed in water oplosbaar. Het is dus makkelijk doormiddel van drank in te nemen, en het zorgt minder voor energiepieken (en dalen). Ideaal voor sporters. Vandaar dat dit koolhydraat in vrijwel elke energiedrank de basis vormt.

Ongezond? Tja, je moet natuurlijk wel zorgen dat je het ook verbrandt… dus hup! lekker sporten!

Nog even wat tips en onze eigen ervaringen:

LOAD > probeer eens een bidon energiedrank vooraf aan een zwaardere/intensievere inspanning te drinken. Zorg ervoor dat je een uur vooraf je inspanning een bidon van 500ml opgedronken hebt zodat de energie in dat uur ervoor opgenomen kan worden en je het overtollige vocht nog kwijt kan in het toilet

RACE > onderzoek heeft aangetoond dat slechts het spoelen van een suikerhoudende drank in de mond (en daarna uitspugen) al de prestatie positief zal beïnvloeden. Praktisch bij hoge intensiteit of inspanning, waarbij slokken nemen soms niet goed uitkomt

RECOVER > het innemen van suikers direct ná de inspanning zorgt voor de insulinepiek die het herstel start. Tevens zorgt het ervoor dat er (meer) eiwitten naar de spieren gebracht kunnen worden voor sneller herstel.

Dit artikel is ook verschenen in onze nieuwsbrief. Schrijf je in!

Nieuwsgierig naar specifieke onderwerpen of ingrediënten? Stuur ons een mail en wij geven je sowieso een antwoord, misschien wel in de volgende nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *