Het nut van elektrolyten

Wat zijn dan die elektrolyten die wij onze eigen kinderen bij warme dagen en bij het sporten laten drinken? Ken je die ervaring van de smaak van je huid wanneer je goed hebt gezweet? Lik dan maar eens aan je onderarm op een warme zomerse dag of na een potje voetballen op het strand. Precies, je proeft zout! Het is dus niet alleen water wat je verliest tijdens het zweten.

Dat zout wat je proeft zijn allerlei mineralen die met het zweten mee je lichaam uit gaan, ook wel elektrolyten. Elektrolyten zijn allerlei geladen deeltjes die van nature in ons lichaamsvocht opgelost zijn en elk een belangrijke rol vervullen in onze vochtbalans. De belangrijkste elektrolyten zijn Natrium, Kalium, Magnesium, Calcium, Chloride en Bicarbonaat.

Hieronder een opsomming van hun voornaamste functies:

Natrium en Kalium

Via een ingenieus systeem zorgen deze er samen voor dat de benodigde vochtbalans zo lang mogelijk optimaal gehouden wordt. Daarnaast wordt Kalium gebruikt om de spieren aan te kunnen spannen en Natrium om ze weer te kunnen ontspannen.

Calcium

Bij de jonge sporter reguleert Calcium onder andere de hartslag.

Magnesium

Zorgt er voor dat de ingenomen energie uit goede basisvoeding bij de spieren terecht komt. En helpt na een intensieve inspanning de spieren tot rust te komen.

Chloride en Bicarbonaat

Gaan verzuring van het lichaam en de spieren tegen en verzorgen de elektrolytenbalans.

Elektrolyten zijn dus reuze belangrijk om plezier te houden in het sporten. Gelukkig krijg je deze voor de dagelijkse activiteiten voldoende binnen via gezonde voeding. Maar gaat je kind meer inspanning leveren, en (meer) transpireren, dan is het helemaal niet verkeerd om een beetje te helpen met het aanvullen van deze belangrijke stofjes.

Tips voor het gebruik van elektrolyten:

LOAD > uit een eerder blog “Kinderen en sportdrank” blijkt al hoe belangrijk de vochthuishouding bij kinderen is. Zorgen dat de vochthuishouding optimaal is bij de start is dus het eerste wat op orde moet zijn. Minimaal een uur voor de start laten wij onze kroost een hele bidon water met daarin opgelost een halve tablet ZERO drinken. Moeten ze daardoor plassen? Top, genoeg vocht!

RACE > Laat je kind tussen de inspanningen (wedstrijden/trainingsblokken) door altijd drinken, ook als geven ze aan nog geen dorst te hebben. Het dorstgevoel is namelijk een alarmbel van het lichaam voor een tekort, niet een preventief seintje. Onderzoek wijst uit dat het prestatievermogen puur door vochttekort al meetbaar lager is geworden. Een kwestie van een goede gewoonte maken van blijven drinken. Bij meer transpiratie dan normaal is het natuurlijk weer handig om af en toe ZERO te laten drinken.

RECOVER > Na de inspanning zeggen onze kinderen weleens dat ze “te moe zijn om goed te drinken” en ze hebben er geen trek in. Geen haast, maak een nieuwe volle bidon water klaar, en zorg er voor dat ze die in de rest van de dag leeg hebben gemaakt.

Leuk hè, dat het voor jouw kind zo simpel kan zijn om lekkerder te kunnen sporten? We zijn benieuwd naar jouw ervaring. Veel sportplezier!

 

Dit artikel verscheen eerder in onze nieuwsbrief van mei 2017.

Meer informatie over ons elektrolyten product ZERO van High5 kunt u hier vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *