Kinderen en sportdrank

Verrassend genoeg is niet wat ze eten het belangrijkste, maar wat en hoeveel ze drinken. Vooraf, tijdens de inspanning en na de inspanning is drinken nog meer dan bij volwassenen belangrijk omdat jongeren andere behoeften hebben ten aanzien van hun vochthuishouding. Kinderen hebben sneller last van hitte en om problemen te voorkomen is het belangrijk dat ze blijven drinken. Ook wanneer ze geen dorst hebben. Een belangrijke functie van water is om het lichaam te koelen. Wanneer een kind aan het sporten is (of in warmte buiten aan het spelen is), produceren zijn of haar spieren warmte waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. Op een bepaald moment begint het kind te zweten. Het verdampen van zweet koelt het lichaam. Wanneer het kind het verloren vocht niet voldoende aanvult door te drinken raakt de vochthuishouding uit balans waardoor het lichaam oververhit kan raken. Om dit te voorkomen moeten kinderen dus aangemoedigd blijven om te drinken.

Er zijn vele soorten drankjes met of zonder een smaakje, met of zonder toevoegingen waar je uit kunt kiezen om aan kinderen te geven. Frisdrank, vruchtensap, energy-drinks, sportdrank, vitamin-waters, noem ze maar op. Maar zijn ze ook allemaal even geschikt om te geven?

Water
Om te beginnen kan je nooit fout zitten met gewoon water (uit de kraan). Wanneer kinderen een gevarieerd dieet hebben, is het tijdens de inspanning of buitenspelen voldoende om gewoon regelmatig water te drinken. Eventueel aangevuld met een stuk fruit. Hoeveel en hoe vaak ze moeten drinken is van verschillende factoren afhankelijk. Hoe warmer, hoe intensiever, hoe zwaarder, hoe langer, des te vaker en meer je ze moet laten drinken. Ook voor de inspanning en erna. Maar water heeft geen grote aantrekkingskracht op kinderen om te drinken. We horen ook vaak “Maar mijn kind lust geen water”. Onderzoek heeft daarnaast uitgewezen dat vloeistoffen met een smaak de vrijwillige inname van vocht wel met 90% doet stijgen ten opzichte van gewoon kraanwater. Wat is er dan nog meer?

Frisdrank
Frisdrank mag misschien wel lekker zijn en suiker bevatten voor energie, maar is niet geschikt als dorstlesser of drank voor tijdens het sporten. Door de koolzuur kan je een opgeblazen gevoel krijgen en ten opzichte van de inspanning bevat het teveel suiker wat tot ongewenste gewichtstoename kan leiden. Tenslotte bevat frisdrank vaak cafeïne. Meer de nadelige effecten hiervan onder het kopje Energy drink.

Sportdrank
Sportdrank is er speciaal op gericht om je tijdens de inspanning te voorzien van energie en vocht. Sportdrankjes kunnen gunstig zijn voor kinderen die deelnemen aan een langdurige, krachtige lichamelijke activiteit die langer dan een uur duurt (zoals langafstands rennen en fietsen of intensieve oefening zoals voetbal, basketbal, badminton of hockey en vergelijkbare sporten). Deze dranken bevatten koolhydraten (suikers), die een onmiddellijke bron van energie kunnen bieden in een tijd waarin de voorraden van het lichaam worden uitgeput. Sportdranken bevatten ook elektrolyten zoals natrium en kalium, wat door zweet uit het lichaam verdwijnt en deze zijn nodig om het vloeistofniveau van het lichaam in evenwicht te houden en de spieren goed te laten functioneren. Sportdranken zijn zoet, dit kan helpen je kind aan te sporen om te blijven drinken tijdens de activiteit. Natuurlijk bevatten deze dranken ook calorieën en kan het risico op overgewicht toenemen maar als je kind actief is en deze met mate drinkt, hoeft dit geen probleem te zijn.

Sportdranken zijn echter niet nodig voor de gemiddelde (jonge) atleet en mogen niet regelmatig worden geconsumeerd. Probeer daarom als ouder afwisseling te vinden met water.

Vitamine waters
Deze drankjes komen in vele smaken en bevatten verschillende combinaties van aanvullende vitaminen en mineralen. Ze bevatten ook vaak extra calorieën, kunstmatige zoetstoffen, cafeïne of kruidengeneesmiddelen waarvan de effecten niet bij kinderen zijn onderzocht (zoals ginseng of aloë vera).

Vitamine water lijkt op een makkelijke manier om een te kort aan goede voedingsstoffen uit het dieet van je kind aan te vullen, maar deze voedingsstoffen moeten afkomstig zijn uit gezonde maaltijden en snacks. Het krijgen van meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van sommige vitaminen en mineralen kan juist schadelijk zijn voor de gezondheid van een kind. Houd er rekening mee dat de dagelijkse aanbevelingen op het etiket aanbevelingen zijn voor volwassenen en niet voor kinderen. Tenslotte bevatten veel vitamine drankjes net zoveel (verkeerde) suikers als frisdrank.

Energy drink
Energy drinks zijn nog steeds populair bij middelbare scholieren. En hoewel sommige energiedrankjes duidelijk ongeschikt zijn voor kinderen, worden anderen juist aangeprezen als veelbelovende boost in energie en voeding, evenals verbeterde atletische prestaties.

De meeste energie drankjes bevatten een flinke dosis suiker en cafeïne. Soms zo veel cafeïne als in 1 tot 3 kopjes koffie. Te veel suiker draagt bij aan gewichtstoename, met overgewicht als gevaar en overmatig cafeïne komt met zijn eigen gevaren. Er zijn weinig studies die het effect van cafeïne op kinderen hebben onderzocht, maar bedenk hoe je je als volwassene voelt als je er te veel van hebt gehad. Koffie is inderdaad een veelgebruikte en aanvaarde stimulant maar omdat kinderen kleiner zijn dan volwassenen, zijn de effecten veel sterker.

Te veel cafeïne kan veroorzaken:

 • geprikkeldheid en zenuwachtigheid
 • ontstemde maag
 • hoofdpijn
 • concentratieproblemen
 • problemen met slapen of de slaap vatten

Grote hoeveelheden cafeïne kunnen zelfs ernstige bijwerkingen hebben (waaronder snelle of onregelmatige hartslag, hoge bloeddruk, hallucinaties en aanvallen), vooral voor kinderen met bepaalde medische aandoeningen, medicijnen of supplementen. Veel van deze drankjes bevatten ook extra ingrediënten waarvan de veiligheid of effectiviteit nog nooit bij kinderen is getest. Energie dranken vormen een echt gezondheidsrisico voor kinderen en tieners en moeten vermeden worden.

Conclusie
Kinderen die aan sporten deelnemen, moeten leren dat ze hun spel kunnen verbeteren door hard werken en oefeningen. Voor atleten en niet-atleten geldt hetzelfde, niets vervangt een goed uitgebalanceerd dieet. De meeste kinderen die goed eten, blijven hydrateren en genoeg fysieke activiteit en rust krijgen, hebben automatisch genoeg energie. Blijven drinken is het belangrijkste. Om het drinken te bevorderen kun je kiezen om een smaak toe te voegen aan het water. Zelf geven wij onze kinderen (in de leeftijd van 7 – 11 jaar) een bidon met een half-tabletje ZERO mee (opgelost op 500ml). Elk een eigen smaak en uiteraard geen van de varianten met cafeïne. De kinderen vinden het lekker vanwege de smaak, er zitten goede mineralen en elektrolyten en er zitten geen nadelige stoffen in. Na of naast een bidon ZERO, een bidon water is de regel.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen, stuur ons een mail op info@produrance.nl

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2908501/Vitamin-waters-energy-drinks-waste-money-don-t-boost-health-study-claims.html
http://www.ad.nl/economie/vitamin-water-mag-zich-niet-voedzaam-noemen~af0dbe3f/
https://www.jmouders.nl/gezondheid/eten-en-voeding/gezond-eten/uitkijken-met-energydrink

Dit artikel is ook verschenen in onze nieuwsbrief.

icons by:

 • Soda Can by David Gomez from the Noun Project
 • glass by AomAm from the Noun Project
 • coffee cup by Denis Sazhin from the Noun Project
 • Bottle by Bakunetsu Kaito from the Noun Project
 • milk bottle by Llisole from the Noun Project
 • soda by Maxim Kulikov from the Noun Project
 • Juice Box by Claire Skelly from the Noun Project

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *