Herstellen na het sporten

Tijdens het trainen voor een sportief doel is het belangrijk er voor te zorgen dat je herstel na de training even goed is als de training zelf. Naarmate je steeds meer gaat trainen zal de tijd dat je moet herstellen ook toenemen. Afhankelijk van het soort training is er meer of minder hersteltijd nodig.

Tijdens het trainen gebruik je veel brandstoffen en bouwstoffen en dat alles moet weer aangevuld worden, zowel tijdens de training als na de training. Bij een training worden de spieren licht beschadigd. Dit is een natuurlijk fysiologisch proces. Het lichaam reageert hierop door zichzelf te verbeteren zodat bij een volgende training de beschadiging niet of minder is. En het lichaam stap voor stap sterker wordt. Het herstel van deze beschadigingen heeft een natuurlijk verloop en daar zijn rust en slaap een belangrijk onderdeel van.

Een andere manier om het herstel te versnellen is het varieren in intensiteit en vorm van de training. Daarnaast is het gebruik van een herstel product na een langere training belangrijk. Het is vooral belangrijk dat er in het herstel product koolhydraten maar vooral eiwitten zitten. Eiwitten zijn belangrijk omdat dit het spierherstel bevordert. Het product moet dan wel binnen 1-2 uur na de training ingenomen worden. Dit kan via een hersteldrank of herstel reep.

Een makkelijke methode om je herstel te monitoren is bijvoorbeeld elke ochtend meten van je rustpols. Is de rustpols bv 5-10 slagen hoger dan normaal dan is het lichaam nog niet optimaal hersteld, een intensieve training is dan niet zinvol, rustige hersteltraining kan wel. Ook is het gevoel een belangrijke parameter. Een ervaren sporter voelt goed aan wanneer zijn/haar lichaam hersteld is. De dag na een wedstrijd voelen benen vaak zwaar aan, wat een teken van vermoeidheid is. Maar ook als tijdens de training de hartslag laag blijft, terwijl de benen/armen vermoeid voelen, dan is dit ook een teken van vermoeidheid.

Belangrijk is om te onthouden dat als er geen 100% herstel is dat er dan ook geen 100% prestatie mogelijk is. Een goed herstel zorgt uiteraard ook voor minder vermoeidheid en minder blessures en hierdoor meer plezier tijdens het sporten. Doortrainen terwijl het herstel nog niet optimaal is kan op lange termijn lijden tot blessures, stagnatie in prestaties en hierdoor minder plezier tijdens het sporten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *